Κατηγορία αρθρου: Διακοπές, Tours

Τιθορέα - Η όμορφη νύμφη του Παρνασσού - από Αφροδίτη

Η Τιθορέα χτισμένη στους πρόποδες του Παρνασσού και σε υψόμετρο 450-550 μέτρων, απέχει μόλις 63 χιλιόμετρα από τη Λαμία, 157 από την Αθήνα και προσφέρεται ακόμη και για ημερήσια εκδρομή.

Είναι ιδανικό ορμητήριο για πεζοπορία στις πλαγιές του Παρνασσού. Το μοναδικό αισθητικό της δάσος, με πλούσια βλάστηση από έλατα, βελανιδιές, κέδρα, κουμαριές, είναι κίνητρο για τον επισκέπτη..

Η ιστορία της Τιθορέας ξεκινάει το 2000 π.Χ, το αρχικό της όνομα ήταν Νέον. Την ονομασία Τιθόρα ή Τιθορέα, όπως λέγεται σήμερα, την οφείλει κατά τον Παυσανία σε ομώνυμη κορυφή του Παρνασσού. Από τους Σλάβους ονομάστηκε Βελίτσα, ονομασία που σημαίνει απάτητο μαντρί. Θεωρείται η Μητρόπολη των Φωκέων όπου το 2000 π.Χ. εγκαταστάθηκε ο Φώκος με τη γυναίκα του Αντιόπη. Υπήρξε μια από τις περισσότερο σημαντικές φωκικές πόλεις που κυριαρχούσε για δεκαετίες στην κοιλάδα του Κηφισού. Στην επανάσταση του 1821 ο Οδυσσέας Ανδρούτσος είχε ως ορμητήριό του και κατοικία του σπηλιά στη νοτιοανατολική πλευρά του χωριού. Αλλά και ο Γεώργιος Καραϊσκάκης έστησε στην Τιθορέα το αρχηγείο του. Το σπίτι αυτό υπάρχει και σήμερα στον κεντρικό δρόμο του χωριού Αν βρεθείτε στην Τιθορέα, αξίζει τον κόπο να ακολουθήσετε το ορειβατικό μονοπάτι Ε-65 που αρχίζει από τη νοτιοανατολική πλευρά του χωριού, στη θέση Πλατανάκος. Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου μέσα από το μονοπάτι φθάνετε στον Άγιο Γεώργιο με τις πελώριες βελανιδιές στην αυλή του. Σε απόσταση ενός ακόμα χιλιομέτρου βρίσκεται η σπηλιά του Οδυσσέα Ανδρούτσου (ριζωμένη σε απόκρημνους βράχους). Από τα πιο ενδιαφέροντα επίσης σημεία του φαραγγιού και του μονοπατιού Ε-65 είναι η θέση «Νερόμυλος της Εκκλησιάς», ένας παλιός νερόμυλος σε ένα πανέμορφο τοπίο.

Για ποιούς λόγους αξίζει να έρθετε στην Τιθορέα;

Η Τιθορέα διαθέτει ένα από τα πιο όμορφα φαράγγια της ελΛηνικής υπαίθρου. Η θέα του φαραγγιού από την εκκλησία του χωριού και το άγαλμα του Ανδρούτσου είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή!

Στην Τιθορέα βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους πλατάνους σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα! Φυτεύτηκε το 1887 στην πλατεία του χωριού και ξεχωρίζει για τη διάμετρο και τις εντυπωσιακές του ρίζες. Ακριβώς πάνω από το χωριό βρίσκεται το φυσικό στολίδι του χωριού. Ένα πανέμορφο δάσος το οποίο μάλιστα έχει χαρακτηριστεί από την πολιτεία ως αισθητικό.

Αν είστε λάτρης του ski, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την Τιθορέα ως ορμητήριο για τις εξορμήσεις σας στα χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού (Φτερόλακκα, Κελάρια).

Η Τιθορέα διαθέτει μακραίωνη ιστορία και αρχαίο κάστρο .

Η Τιθορέα βρίσκεται ακόμα μακριά από τα δεινά του μαζικού τουρισμού, αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της ανέγγιχτης φύσης και των παραδοσιακών γευστικών απολαύσεων ....


/0
ira
πηγή :4umarket1