Κατηγορία αρθρου: Ιταλική Κουζίνα

4-6 Ιανουαρίου 2008 - Tα 100 τσιγγάνικα βιολιά - από Τζένη

4-6 Ιανουαρίου 2008 Tα 100 τσιγγάνικα βιολιά «100 βιολιά χιλιάδων μεγατόνων» Midi Libre

84 τσιγγάνικα βιολιά, 10 κλαρινέτα και 6 κύμβαλα, 100 απίθανοι δεξιοτέχνες με κατάμαυρα μάτια και πολύχρωμα ρούχα και 2 σολίστες – φυσικοί ηγέτες του συνόλου, ο Sandor Rigo Buffo και ο Joszef Csosci Lendrai, συγκροτούν ένα υπέροχο μουσικό ουράνιο τόξο, που αρχίζει με czardas και τσιγγάνικα μοτίβα και καταλήγει σε Στράους, Μπραμς και Μπερλιόζ.

Η Συμφωνική Ορχήστρα της Βουδαπέστης δεν χρησιμοποιεί παρτιτούρες! Παίζει όπως αναπνέει! Παίζει με μπρίο, με τρόπο διαισθητικό, ενστικτωδώς. Μεταφέρει πολύ γρήγορα στο κοινό την ενέργεια ενός έθνους, που διάλεξε για παγκόσμια γλώσσα επικοινωνίας τη μουσική.

Η συναυλία έχει δύο μέρη: Το πρώτο αποτελείται από παραδοσιακές, τσιγγάνικες μουσικές, που παρουσιάζονται με εκκωφαντικό, μεθυστικό ρυθμό. Οι διαβολεμένες μελωδίες των τσιγγάνων εκπέμπουν συναίσθημα και νοσταλγία, ενώ ο κορυφαίος μουσικός του κυμβάλου Oszkar Okros απογειώνεται. Το Alouette, ο Χορός των Σπαθιών του Χασατουριάν, ο Πέμπτος Ουγγαρέζικος Χορός του Μπραμς, αλλά και σλάβικες μελωδίες δημιουργούν μια υπέροχη μουσική μαγεία.

Στο δεύτερο μέρος το σχήμα επιστρέφει με σμόκιν και «επιτίθεται» - επίσης χωρίς παρτιτούρες! – στο κλασσικό ρεπερτόριο. Τα Βαλς των Στράους (πατέρα και γιου), η Ουγγρική Ραψωδία του Λιστ αλλά και έργα των Μπιζέ, Λιστ, Μπερλιόζ, Χασατουριάν, Όφενμπαχ και Μπραμς, εμπλουτίζουν τον ρομαντικό της χαρακτήρα με μια μελαγχολική γεύση βαλκανικού εκπατρισμού.

Η Τσιγγάνικη Συμφωνική Ορχήστρα της Βουδαπέστης είναι η μεγαλύτερη του κόσμου και ιδρύθηκε το 1985. Έχει περιοδεύσει με τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Μέχρι το 1997 και τον τραγικό θάνατό του, την Ορχήστρα διηύθυνε ο Laszlo Berki, αρχιμουσικός του National Hungarian State Ensemble. Η εξαιρετική καλλιτεχνική προσωπικότητά του σφράγισε ανεξίτηλα την ορχήστρα. Χάρη σ’ αυτόν, οι καλύτεροι Ούγγροι μουσικοί έγιναν μέλη της Ορχήστρας: Lakatos, Lendvai Csocsi, Boross, Berki κ.α.

Η ορχήστρα, από την ίδρυσή της, οργανώνει κάθε χρόνο διαγωνισμό για σολίστες στη Βουδαπέστη. Οι νικητές γίνονται μέλη της ορχήστρας.

Οι τσιγγάνοι μουσικοί της Βουδαπέστης κρατάνε το μέλλον της Ορχήστρας στα χέρια τους.

Κι εμείς ζούμε την απόλαυση..


/0
ira
πηγή :4umarket1